Sărutul care a făcut istorie. Cine au fost protagoniştii

Este celebră fotografia marinarului care a sărutat o femeie în Times Square din New York în 1945, imaginea făcând ocolul lumii. Fotografia simbolizează bucuria sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Imaginea este însă misterioasă prin prisma protagoniştilor ei.

Ceea ce vedem în imagine este un bărbat care sărută o femeie şi presupunem că între ei există o poveste de dragoste. Însă realitatea este cu totul alta: femeia nu era iubita bărbatului.

În momentul în care a apărut în revista Life, fotografia realizată de Alfred Eisenstaedt avea următoarea explicaţie: Ziua VJ (Victory over Japan Day) în Times Square, New York, 15 august 1945. A devenit o poză a bucuriei populaţiei faţă de anunţul preşedintelui Harry S. Truman din 14 august 1945 referitor la sfârşitul războiului cu Japonia.

Autorul fotografiei, Alfred Eisenstaedt, care lucra pentru revista Life din 1936, a povestit într-o carte apărută în 1969 cum i-a surprins pe cei doi protagonişti. El a observat cum un marinar american fericit săruta multe dintre femeile pe care le întâlnea în momentul în care se afla în celebra piaţă din New York. Eisenstaedt a făcut mai multe fotografii cu marinarul care săruta o anumită femeie în rochie albă.

Fotograful Alfred Eisenstaedt. Foto: Wikipedia

După o săptămână de la evenimente, una dintre cele patru fotografii a fost publicată în revista Life. Fotografia a avut un succes imediat şi a devenit chiar o icoană culturală.

Misterul legat de protagonişti

Dincolo de popularitatea fotografiei, rămânea enigma legată de identitatea protagoniştilor. În revistă a apărut şi o cerere în care subiecţii erau rugaţi să se identifice. Atunci, nimeni nu a răspuns acestei rugăminţi, însă în deceniile următoare mai multe persoane au pretins că sunt subiecţii din imagine.

În anul 2012 a fost publicată cartea „Sărutul marinarului: misterul din spatele fotografiei care a simbolizat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, în care a fost prezentată identitatea celor doi protagoniști. Astfel, numele marinarului este George Mendosa, iar al femeii, Greta Zimmer Fiedman. Aceasta era asistentă dentară și avea 21 de ani în momentul în care a fost imortalizată. Cei doi nu se cunoșteau înainte. Un alt detaliu interesant este că niciunul dintre protagoniști nu a știut de existența fotografiei decât după 15 ani de la realizarea ei, în 1960.

„Nu sunt sigură că era într-adevăr un sărut; era doar cineva care sărbătorea sfârșitul războiului”, a povestit femeia în 2005. Mendosa s-a stins din viață la 95 de ani, iar femeia, la 92 de ani.

Totuşi, potrivit altei variante, bărbatul din fotografie ar fi fost Glenn McDuffie, un soldat care luase parte la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta susţinea că, în momentul în care a fost realizată fotografia, se plimba prin Times Square când a văzut oameni celebrând bucuria victoriei asupra Japoniei. El a văzut o asistentă care îşi deschidea braţele spre el, iar sărutul a venit ca un gest firesc. McDuffie s-a stins din viaţă în 2014 în Dallas, Texas, în urma unui infarct, la 86 de ani.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Alcatraz: povestea închisorii de temut

Numită şi The Rock (Stânca), închisoarea Alcatraz se află pe insula cu...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *