Ocupând mai puțin de jumătate de kilometru pătrat, Vaticanul găzduiește locuri care povestesc întreaga istorie a creștinismului, precum şi capodopere artistice valoroase.
Amplasat în centrul Romei, pe colina cu acelaşi nume, Vaticanul este simbolul credinței catolice. Este un loc cu numeroase monumente şi opere de artă neprețuite. De la maiestuoasă Bazilica Sf. Petru la frescele uluitoare ale Capelei Sixtine, fiecare colț al acestei enclave suverane oferă o călătorie fascinantă în timp.
Vaticanul a fost creat ca stat la 11 februarie 1929, prin Acordul de la Lateran, semnat de Italia şi Sfântul Scaun. Este monarhie absolută, conducătorul (Papa) deţinând puterea legislativă, executivă şi judecătorească. Teritoriul şi proprietăţile Sfântului Scaun au fost declarate patrimoniu al umanităţii de către UNESCO.
Bazilica Sfântul Petru, cel mai mare loc de cult al creştinismului
Situată în Cetatea Vaticanului, în Piazza San Pietro, Bazilica Sfântul Petru a fost construită la ordinele lui Papa Pius al II-lea, iar ridicarea ei a durat din 1506 până în 1615. Este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma şi cea mai mare biserică din lume, având o suprafaţă totală de peste 15.160 de metri pătraţi (în total, cu exteriorul, 21.095 metri pătraţi).
Este o capodoperă renascentistă cu elemente de baroc, bazilica are importanţă religioasă şi culturală. Pe faţada bisericii se remarcă statuile Mântuitorului şi cele ale celor 11 apostoli, cea a Sfântului Petru fiind în interior. În interior se află numeroase statui din bronz, marmură şi travertin. Capodopera „Pietà” a lui Michelangelo poate fi admirată aici. Altarul principal este protejat de un baldachin de bronz de 29 de metri, realizat de Bernini. În jur de 90 de papi sunt îngropaţi în mormintele papale, printre care şi primul papă, Sfântul Apostol Petru.
Muzeele Vaticanului
Un obiectiv important sunt Muzeele Vaticanului, vizitate anual de peste şase milioane de persoane. Aici pot fi admirate numeroase opere de artă sau arhitecturale. Muzeele Vaticanului au în jur de 70.000 de piese, dintre care „doar” 20.000 sunt expuse, acoperind două milenii de creație. În afară de Capela Sixtină, Bazilică şi apartamentele papale – decorate de Pinturicchio (1452-1513), Rafael (1483-1520) și studenții acestora între 1511 și 1524 – Vaticanul găzduiește unsprezece muzee dedicate diferitelor epoci și discipline: arheologie, pictură, sculptură, artă, cartografie, artă contemporană, etnografie.
Capela Sixtină
Situată lângă Bazilia Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, Capela Sixtină este cunoscută pentru faptul că este locul unde se desfășoară conclavurile cardinalilor pentru alegerea suveranilor pontifi. Construită între anii 1475 și 1483, această capelă are o valoare inestimabilă prin prisma capodoperelor pe care le adăpostește. Numele a fost dat după cel al Papei Sixtus al IV-lea, cel care a inițiat fortificarea vechiului edificiu din timpul Evului Mediu, destinat întâlnirilor papilor.
Capela Sixtină are o valoare artistică inestimabilă, graţie lucrărilor lui Michelangelo. Marelui maestru i-au fost necesari ani buni pentru a reda scena istoriei omenirii pe tavanul celebrei construcții.
La 20 de ani după ce a pictat bolta Capelei Sixtine, Michelangelo a realizat celebra Judecată de Apoi, pe peretele de est. Pictura a șocat lumea bisericească, la vederea atât de multor corpuri dezvelite, inclusiv al lui Iisus. Atunci a fost lansată faimoasa Campanie a frunzelor de viță, care a avut ca scop acoperirea părților intime.

Foto: Wikipedia
Scara Bramante
În cadrul Muzeelor din Vatican poate fi văzută şi Scara spiralată Bramante, o adevărată bijuterie arhitecturală. Considerată una dintre cele mai frumoase din lume, Bramante are elice dublă, adică are două scări, una pentru urcat şi una pentru coborâre.

A fost realizată în anul 1932 de Giuseppe Momo, inginer şi architect. Numele ei face referire la Donato Bramante, pictor şi architect, care l-a inspirat pe Momo. La rândul lui, Bramante realizase în 1512 o scară spiralată, la cererea Papei Iulius al II-lea.
@drenate. Foto: Unsplash