Lavanda, planta-regină a regiunii Provence, Franța

Când spui Provence, spui lavandă. Sunt impresionante câmpurile parcă nesfârșite de lavandă care domină sud-estul Franței, de-a lungul coastei mediteraneene.   

În multe locuri din lume se cultivă lavanda. Însă una dintre regiunile cu care această plantă se identifică cel mai mult este Provence din Franţa.

Lavanda sau levănţica (Lavendula officinalis) este o plantă perenă, de origine mediteraneeană, care creşte sub formă de tufe de până la 80 cm – 1 metru. Era recunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru calităţile ei. Grecii o considerau plantă preţioasă, iar romanii au numit-o „lavandula“, un cuvânt care își are rădăcina în verbul „lavare“, care înseamnă „a spăla“.

Planta a fost adusă în Franţa de romani, care au pus bazele unei colonii întinse, Provincia romana, de unde provine şi numele regiunii, Provence.

În Evul Mediu, lavanda era cultivată în Provence cu scopul de a fi valorificată pentru producerea de medicamente şi parfumuri. În urmă cu sute de ani, femeile erau cele care se ocupau de recoltarea plantei, pe care o vindeau distileriilor. Cu timpul, această activitate a devenit o afacere.

Începând din luna iulie, câmpiile din Provence se transformă într-o adevărată mare mov. Planta este cultivată pe o suprafaţă de aproape 20.000 de hectare. În Provence există în jur de 2.000 de producători şi aproximativ 25.000 de angajaţi care lucrează în acest domeniu. Este bine de ştiut că 30 din cele 120 de distilerii pentru uleiul de lavandă pot fi vizitate de turişti.

Locuri renumite cu câmpuri de lavandă

Lavanda este cultivată mai ales în nordul regiunii Provence, respectiv Drôme Provencale, Vuacluse-ul Superior (Valea Luberonului), Alpii de Provence (Platoul Valensole).

Unul dintre cele mai populare locuri dominate de lavandă din regiune este Luberon. Priveliştile cu sate tradiţionale şi câmpuri de lavandă sunt impresionante. În satul Cabrières-d’Avignon poate fi vizitat Muzeul Lavandei. Aici, se pot afla mai multe despre plantă, despre modul în care se produce distilarea şi ce beneficii are.

O altă destinaţie care nu trebuie ratată de cei care ajung aici este Alpes-de-Haute-Provence. În afara lanurilor cu lavandă, aici există şi locuri încărcate de istorie, sate străvechi şi băi termale.

Şi satul Sault din regiunea Avignon este renumit pentru câmpurile de lavandă. Aici există şi un drum lung de 5 km, Calea lavandei, unde pot fi admirate întinsele câmpii mov, parfumate.

@drenate. Foto mare: Freepik, Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Templele uimitoare ale lumii

Pentru mulţi oameni din înteaga lume, templele sunt locuri sacre și venerate....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *