Timiditatea unui medic a dus la invenţia stetoscopului

Instrument folosit în cadrul multor controale medicale, stetoscopul a fost inventat de medicul francez René Laënnec.

Născut la 17 februarie 1781, în oraşul Quimper, în Bretania, Franţa, René Laënnec (René Théophile Hyacinthe Laënnec) a ajuns, la vârsta de 12 ani în Nantes, unde unchiul său era profesor la facultatea de medicină a universităţii locale. Sub îndrumarea lui, Laënnec şi-a început studiile medicale.

Medicul René Laënnec. Foto: Wikipedia

A câștigat experiență după ce a plecat la Paris, unde a lucrat în laboratorul medicului Guillaume Dupuytren, chirurg şi anatomo-patolog. Laënnec a fost unul dintre medicii internişti importanţi ai vremurilor sale, informează thevintagenews.com.

Cum a inventat stetoscopul

Laënnec a fost elevul medicului lui Napoleon, Jean-Nicolas Corvisart, care a reintrodus în medicină metoda de diagnostic prin percuţia pieptului. Laënnec a aprofundat metoda ascultării sunetelor produse în piept; a studiat acest domeniu şi a pus bazele cunoaşterii bolilor toracice.

La începutul secolului al XIX-lea, medicii ascultau bătăile inimii punându-şi urechea direct pe pieptul pacienţilor. În timpul unui control, când examina o tânără care se plângea de probleme cu inima, Laënnec a considerat că este deplasat să îşi pună urechea pe pieptul ei. În plus, era şi timid. De aceea, a utilizat o hârtie făcută sul şi a observat că aude mult mai bine bătăile inimii, pentru că sunetele se amplificau mult mai clar.

Medicul francez a perfecţionat metoda şi a creat un tub de lemn lung de 25 cm, cu diametrul de 3,5 cm. Primul stetoscop a fost realizat în anul 1816. Modelul său a fost preluat şi de alţi medici europeni.

Unul dintre stetoscoapele originale aparținând lui Rene Theophile Laennec din lemn și alamă Foto: Wikipedia

În 1819, Laënnec a publicat şi un tratat cu acest subiect („De l’auscultation médiate”), cu deviza: „Cea mai importantă parte a unei arte este să poţi observa corect.”

La sfârșitul secolului al XIX-lea, stetoscopul său din lemn a fost înlocuit cu modele care foloseau tuburi de cauciuc. În următorii ani, stetoscopul a fost perfectat, ajungând la ceea ce este în prezent.

René Laënnec a murit la doar 45 de ani, din cauza tuberculozei. Spunea despre stetoscop că este „cea mai mare moştenire a vieţii mele”.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Camera împăcării de la Biertan, locul unde erau prevenite divorțurile în trecut

Țara noastră are numeroase locuri interesante, iar unul dintre ele este Biserica...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *