Palatele din Istanbul pe care trebuie să le vezi

Oraş cu o cultură şi istorie bogate, Istanbulul are numeroase atracţii turistice precum moscheele şi palatele. Multe dintre palatele de aici reflectă strălucirea şi măreţia Imperiului Otoman, iar Dolmabahçe şi Topkapî sunt cele mai bune exemple.

Dolmabahçe rivalizează cu Versailles

Considerat Versailles-ul Estului, Dolmabahçe este cel mai modern palat din Istanbul. Se află în cartierul Beşiktaş, pe malul european al Bosforului, într-un cadru impresionant.

A fost construit la iniţiativa sultanului Abdul Mejid, care le-a cerut arhitecţilor Garabet Balyan şi Nikogos Balyan să construiască un palat care să întreacă orice construcţie de acest gen din lume construită până atunci. Palatul a fost construit în intervalul 1842 şi 1853, iar costurile s-au ridicat la echivalentul a 35 de tone de aur. Are două intrări – Poarta Trezoreriei şi Poarta Imperială. Este format din palatul principal (saloane de stat, sala de ceremonii) şi din harem.

Dolmabahçe se întinde pe o suprafaţă de 45.000 metri pătraţi şi include 285 de camere, 46 săli de recepţie, şase băi şi 68 de toalete. Ornate cu aur şi argint şi decorate cu covoare, mătăsuri, mobilă şi cristale, încăperile au fost pictate de artişti italieni şi francezi.

Sunt impresionante Sala de Onoare, cu candelabrul din cristal de Baccarat şi Sala de Ceremonii, unde se află un candelabru oferit de regina Victoria a Marii Britanii. Palatul a fost sediul a şase sultani, ultimul fiind califul Abdulmecid Efendi. Aici şi-a trăit ultimele clipe din viaţă preşedintele Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul Republicii Turce.  

Topkapî deţine spada lui Ştefan cel Mare

După cucerirea Constantinopolului (1453), Mahomed al II-lea a ordonat construcţia acestui palat, lucrările desfăşurându-se în perioada 1460 – 1478. Întins pe o suprafaţă de 700.000 de metri pătraţi, palatul a fost reşedinţă a sultanilor aproape 400 de ani. Are în componenţă mai multe clădiri împărţite în patru curţi. Prima cuprinde zidurile exterioare şi clădirile din cadrul lor, intrarea făcându-se prin Poarta Imperială care duce spre Curtea Ienicerilor. Aici se află grajdurile imperiale şi Hagia Irene, fostă biserică bizantină. În a doua curte se află sala divanului, bucătăriile şi camerele îngrijitorilor. În sala divanului se discutau diverse chestiuni politice şi tot aici erau primiţi ambasadorii. Totodată, aici se află şi Turnul Justiţiei, cea mai înaltă structură a palatului, precum şi Poarta Fericirii.

În a treia curte, vizitatorii au ocazia de a vedea camera de audienţă, clădirea tezaurului imperial şi haremul. De o mare importanţă este Încăperea Privată, unde sunt expuse relicve importante ale lumii musulmane, cum sunt sabia, mantia şi fire din barba profetului Mohamed. În a patra curte se găsesc Camera de Circumcizie şi diverse pavilioane.

Printre artefactele expuse în sala armelor este spada lui Ştefan cel Mare. Aceasta a fost primită de domnitorul român după bătălia de la Vaslui, fiind un cadou de la papa Sixtus al IV-lea, ca recunoaştere pentru apărarea creştinătăţii.

Palatul Topkapî a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO în 1985.

Beylerbeyi

Aflat pe malul asiatic al Bosforului, palatul Beylerbeyi a fost reşedinţă de vară a sultanului Abdul-Aziz (1830–1876). Construit în 1829, palatul a fost distrus într-un incendiu în 1851, fiind reconstruit în 1861. Palatul are două aripi, una dedicată bărbaţilor (selamlik), construită în stil imperial, şi una pentru femei (harem).

Are influenţe baroce şi renascentiste. În cele şase saloane şi 24 de camere care pot fi admirate oglinzile de cristal veneţian şi de Bohemia şi tablorile marine ale pictorului rus Aivazovski. În Salonul Albastru se află un ceas de 60 de kilograme dăruit de ţarul Nicolae al II-lea. Sala de sidef era locul de întâlnire al femeilor, iar grădinile palatului sunt decorate cu statui de marmură şi bronz.

Printre oaspeţii de seamă ai palatului Beylerbeyi se numără împărăteasa Eugénie a Franţei, împăratul Wilhelm al II-lea, Franz Joseph al Austriei, şi ultimul şah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi.

La palatul Beylerbeyi a trăit în exil sultanul Abdul Hamid al II-lea din 1912 până la moartea (1918).

Citeşte şi: 5 obiective turistice de neratat din Istanbul

Foto: Pixabay, Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Locuri care amintesc de Bucureştiul de altădată

Bucureștiul și-a meritat pe deplin numele de „Micul Paris”. Există câteva locuri...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *