Locul unde toţi oamenii au demenţă

La o distanţă de 20 de kilometri de Amsterdam se află De Hogeweyk, un mic sat creat special pentru bolnavii diagnosticaţi cu demenţă.

Persoanele cu demență se confruntă adesea cu provocări când vine vorba de a duce o viață normală, chiar și cu sprijinul îngrijitorilor. O soluţie în acest sens a fost propusă de o echipă de îngrijitori profesioniști cu experiență din Olanda, care a dezvoltat conceptul revoluționar de a crea de la zero o comunitate rezidențială, cunoscută sub numele de De Hogeweyk sau „Satul Demenţă”. Scopul este de a oferi un mediu de viață sigur și pozitiv pentru pacienții cu demență severă precum Alzheimer. De Hogeweyk a fost deschis în anul 2009, modelul fiind preluat şi în alte locuri din lume.

Normalitate controlată

De Hogeweyk, care a fost conceput de arhitecţii Molenaar & Bol & Van Dillen, a fost creat pentru a oferi un cadru de normalitate pentru pentru bolnavi, fără riscurile prezente într-o localitate normală.

Persoanele care trăiesc aici pot merge la cumpărături, la concerte, socializează, se plimbă prin parcuri sau grădini. Locul este prevăzut cu numeroase camere de supraveghere, astfel că fiecare pacient este urmărit în permanenţă, mai ales că există riscul probabil de a se rătăci, specific bolnavilor cu demenţă.

Foto credit: dementiavillage.com

De Hogeweyk este o alternativă mai bună la căminele de îngrijire a bolnavilor de demenţă. Rezidenţii nu au nevoie de bani pentru a trăi în De Hogeweyk, costurile necesare fiind suportate de cei care i-au internat aici. Rudele pacienţilor pot veni oricând să îi viziteze şi să îşi petreacă timp cu ei.

Foto credit: dementiavillage.com

În De Hogeweyk există 27 de case, fiecare cu un design propriu, iar întregul complex poate găzdui 188 de bolnavi.

Foto credit: dementiavillage.com

Pacienţii sunt ajutaţi de câţiva membri ai comunităţii, care se implică în rutina lor.  Astfel, proiectul umăreşte să reducă impactul negativ al demenţei, prin concentrarea asupra bunăstării lor.

@drenate. Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Aristotel Onassis, grecul care a avut lumea la picioare

„Grecul de aur”, cum a fost numit, Aristotel Onassis a rămas în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *