De ce oferim cadouri de Crăciun? Originile şi tradiţiile acestui obicei

Toți copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun, pentru cadourile pe care le primesc cu această ocazie. Însă nu întotdeauna a fost așa. Află de când există tradiția de a oferi daruri de Crăciun, dar și mai multe despre tradițiile lumii legate de acest obicei.

Cadoul de Crăciun are o istorie străveche. Cele mai îndepărtate referințe în acest sens arată că „locul lor de naștere” este în Roma antică. În perioada solstițiului de iarnă, înalții oficiali obișnuiau să îi ofere împăratului Romei diverse cadouri, care nu erau însă daruri asemănătoare celor din zilele noastre. Obiceiul era integrat în cadrul celebrării Zeului Soare.

Potrivit alte surse, obiceiul de a oferi cadouri de Crăciun derivă din tradițiile de Sfântul Nicolae. Astfel, înainte de vizita lui Moș Crăciun, copiii mai au un motiv de bucurie: Moș Nicolae, care își face apariția în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Ocrotitor al copiilor, Sfântul Nicolae îi vizitează pe cei care au fost cuminți, lăsându-le cadori în ghetuțe, iar pentru cei năzdrăvani are pregătite nuielușe. Sfântul Nicolae este patron spiritual în multe țări europene, printre care Rusia, Olanda, Germania, Elveția, România, Italia și Franța. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Niculae nu are o imagine popularizată atât de mult. Se știe că are o barbă albă, pe care atunci când o scutură începe să ningă. Tradiția cadourilor de Sfântul Nicolae s-a răspândit în secolul al XIX-lea. În anul 1823, în publicația „Sentinel” din New York apărea poemul „O vizită a Sfântului Nicoale”, sub semnătura pastorului american Clement Clarke Moore. Această poezie prezintă descrierea clasică a imaginii lui Moș Crăciun, care împarte cadouri copiilor.

Tradiția oferirii cadourilor de Crăciun are origini religioase, însă, în prezent, ea a luat o adevărată amploare comercială.

Din punct de vedere creștin, Iisus este darul pe care Dumnezeul L-a făcut oamenilor. De asemenea, tradiția creștină face referire și la obiceiul pastorilor care i-au adus ofrande la naștere lui Iisus, de unde și dorința de a face cadouri celor dragi.

Există și o viziune sociologică a acestui obicei, descrisă de antropologul Gerald Berthoud. „Perioada de Crăciun, care este plină de obiceiuri, are și o anumită intensitate ritualică. Chiar dacă trăim într-o societate comercială, există un principiu universal al darurilor. Astfel, cadourile creează, mențin și consolidează legături și reprezintă un fel de matrice a socialului”.

Obiceiuri în lumea întreagă

În Italia, la Roma, Strega Buffana, adică o vrăjitoare bătrână și de treabă, zboară pe mătură și aduce cadouri copiilor (pentru cei obraznici are cărbuni). În unele zone din Italia, Santa Lucia este cea care aduce cadouri celor mici, pe 13 decembrie, în vreme ce în alte regiuni din această țară, Babo Natale (Micul Iisus) vine cu daruri pe 25 decembrie.

În Anglia, există obiceiul ca micuții să cânte colinde de Crăciun. După ce i-ai scris o scrisoare Moșului, așa cum fac copiii din multe regiuni ale lumii, ei își pun de seara un ciorap mare și lasă pe masă o farfurie cu prăjituri și un pahar cu vin pentru Moșul. Dimineața, cei mici găsesc ciorapii plini cu cadouri și cu dulciuri.

În Statele Unite ale Americii, la fel ca și în Anglia, Moșul lasă cadourile în celebrele șosete, spre deosebire de alte locuri din lume, unde darurile sunt lăsate sub bradul împodobit.

În Spania, copiii obișnuiesc să pună în ghetuțe sfeclă, fân și zahăr, pentru caii Moșului și le așează la ferestre. Dintre cai, cel „însărcinat” cu împărțirea cadourilor este Baltazar.

În Suedia, există obiceiul ca de Crăciun, darurile să fie ascunse prin diverse locuri din casă, astfel că micuții adoră să le caute.

În Olanda, Moșul răspunde la numele de SinterKlass și vine călare pe un cal alb. El lasă cadourile copiilor în saboți de lemn.

În Franța, copiii își lustruiesc pantofii și îi lasă în apropierea sobei, unde vor fi lăsate cadourile. În schimb, adulții își desfac darurile de Anul Nou.

Și în China au fost preluate obiceiurile de Crăciun. Aici, micuții își agață șosetele, iar printre cadourile predilecte lăsate de Moș aici sunt hăinuțele și jucăriile noi.

În Mexic, copiii primesc daruri nu de la Moș Crăciun, ci de la Cei Trei Magi de la Răsărit (Los Reyes), pe 6 ianuarie. Există obiceiul ca micuții să primească un recipient de lut umplut cu dulciuri, pe care ei trebuie să îl spargă în timp ce sunt legați la ochi.

În Danemarca, darurile sunt aduse de Julemande, care merge într-o sanie trasă de reni, ajutat de spiriduși. Micuții lasă lângă brad seara căni cu lapte și budincă cu orez, iar dacă nu le mai găsesc înseamnă că unul dintre spiriduși și-a făcut de cap.

Foto: Pixabay.com

Written By
More from Renate Daily

Cine a inventat circul?

Una dintre cele mai vechi forme de divertisment este circul. Generații întregi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *