La nivel mondial, în jur de 140 de milioane de persoane – adică mai puțin de 2% – sunt roșcate. Ceea ce se știe mai puțin este că oamenii cu părul roșu natural au câteva particularități interesante, cum este faptul că au o sensibilitate mai mare la durere.
1.Gena răspunzătoare de culoarea roșcată a părului a început să se manifeste acum 50.000 de ani, când au avut loc migrațiile oamenilor din Africa în țări cu climă mai rece, se arată într-un studiu recent. O altă cercetare arată că neanderthalienii erau roșcați.
2.Nuanța roșcată a părului este produsă de o genă și de cromozomul 16, care afectează proteina melacortinului 1- receptor (MC1R). Dacă ambii părinți au această genă, șansele ca fii lor să aibă părul roșcat sunt de 25%.
3.Roșcații au o sensibilitate mai mare la durere, de aceea, au nevoie de mai mult anestezic, în medie cu 20% mai mare decât bruneții.
4.Persoanele roșcate au un risc mai mare de a face unele boli precum cancerul de piele și boala Parkinson.
5.În schimb, bărbații cu părul roșu au un risc cu 54% mai mic de a face cancer de prostată.
6.Roșcații pot detecta mai bine schimbările de temperatură decât persoanele cu altă culoare a părului.
7.Gena care produce culoarea roșie a părului este pe cale de dispariție, din cauza încălzirii globale, se arată într-o cercetare recentă.
8.Printre celebritățile cu părul roșcat natural, se numără: Carol Burnett, Lucille Ball, Geri Halliwell, Napoleon Bonaparte, Cleopatra, Oliver Cromwell, Emily Dickinson, Antonio Vivaldi, Thomas Jefferson, Vincent Van Gogh, James Joyce, Mark Twain, Galileo Galilei, Winston Churchill, Vladimir Lenin, Regele David (personajul biblic), Regina Elisabeta I a Marii Britanii, prințul Harry, Henric al VIII-lea, George Washington, Marilyn Monroe.
9.În Scoția se află cei mai mulți oameni cu părul roșu natural (6%). De asemenea, în Marea Britanie, Irlanda și Australia se întâlnesc mai mulți roșcați decât în alte părți ale lumii.
10.Există o fobie față de oamenii roșcați, numită gingerofobie.
11.În trecut, se spunea că roșcații nu sunt de încredere, elocventă în acest sens fiind asemănarea cu Iuda, care este descris ca fiind roșcat.
12.Sclavii romani roșcați erau vânduți la un preț mai mare, pentru că se spunea că sunt mai valoroși.
13.Părul roșcat nu încărunțește din prima, ci devine, cu timpul blond-nisip, după care albește. Dintre toate culorile de păr, roșcații își mențin nuanța naturală mai mult timp.
14.În schimb, pielea roșcaților se ridează mai repede.
15.Roșcații au mai puține fire de păr (în medie, 90.000) în comparație cu blonzii (100.000) sau bruneții (140.000).
16.În Evul Mediu, culoarea roșie a părului era considerată a diavolului.
17.Și în perioada Inchiziției, roșcații erau asociați cu vrăjitoria.
18.Există un Festival al Roșcaților, care are loc în fiecare toamnă, începând din 2005, în orașul olandez Breda. Cu această ocazie au loc petreceri în aer liber și diverse alte activități.
19.Vechii greci credeau că roșcații se transformă în vampiri după ce mor.
20.Adolf Hitler a interzis căsătoria între roșcați, de teamă că progeniturile lor vor avea trăsături deviante.
21.Mark Twain a afirmat: „În vreme ce restul oamenilor descind din maimuțe, roșcații se trag din pisici”.
22.Potrivit mai multor studii, albinele sunt atrase mai mult de roșcați, probabil din cauză că îi confundă cu florile.
23.Femeile roșcate au fost adevărate muze pentru artiști. Un exemplu în acest sens este „Nașterea lui Venus” de Sandro Botticelli.
24.Mulți roșcați sunt stângaci.
25.Femeile roșcate au un risc cu 30% mai mare de a fi diagnosticate cu endometrioză, boală în cadrul căreia celulele din interiorul uterului migrează și se implantează în afara uterului.
26.În general, persoanele roșcate au ochii căprui. Cea mai rară combinație este păr roșcat – ochi verzi, întâlnită la celebrități precum Julianne Moore.
27.Persoanele cu părul roșcat se tem mai mult de intervențiile stomatologice decât cele cu altă culoare a părului.
28.În străvechiul Egipt, bărbații roșcați erau îngropați de vii, ca sacrificiu oferit lui Osiris, zeul vieții de apoi. Se spune că egiptenii obișnuiau să le arunce cenușa pe câmpii, având convingerea că vor obține recolte mai bogate.
29.În Irlanda, se organizează anual o convenție a roșcaților. Cu această ocazie, se strâng roșcați din diverse părți ale lumii și organizează diverse activități recreative și evenimente caritabile.
30.Roșcații sintetizează mai multă vitamina D decât persoanele cu altă culoare a părului.
Citeşte şi: Stângaci celebri. Curiozităţi despre cei care îşi folosesc preponderent mâna stângă
Foto: Pixabay