În apropiere de Cazanele Mici, de aproape 2.000 de ani se păstrează într-o stare foarte bună Tabula Traiana. Această placă memorială consemnează începerea drumului suspendat realizat de Traian pe teritoriul Daciei. Din cele 10 tabule dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana s-a mai păstrat.
Unul dintre monumentele reprezentative din zona Defileului Regiunii Porţilor de Fier este Tabula Traiana. Se află nu departe de Statuia lui Decebal, pe malul sârbesc, la ieşirea din Cazanele Mici. Are lungimea de 4 metri şi înălţimea de 1,75 metri. În zonă ar mai fi existat şi alte monumente de acest gen, dar acesta este singurul care s-a păstrat până în zilele noastre.
Tabula Traiana a fost descoperită în 1961, când autorităţile au decis cercetarea zonei din punct de vedere arheologic, mai ales că se intenţiona începerea lucrărilor la hidrocentrala Porţile de Fier I. Acesta este motivul pentru care, înainte de construcţia barajului, placa a fost mutată de la locul în care se afla iniţial, fiind ridicată la o înălţime de aproape 30 de metri, unde există acum. O replică a acestei tabule s-ar fi aflat şi pe malul românesc.
De ce a fost construită
Placa memorială a fost ridicată de romani pentru a celebra victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac şi pentru a consemna realizarea în stâncă a unui drum pentru ca armata romană să poată ajunge în Dacia înainte de războiul din 101. Pe atunci era un obicei ca astfel de lucrări să fie consemnate epigrafic.
Este unul din cele 10 monumente de acest gen dăltuite în stâncă de-a lungul a 40 de kilometri cât avea drumul făcut de romani. Alte tabule s-au mai păstrat până în secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea.
Mesajul de pe Tabula Traiana
Pe suprafaţa tabulei apar în basorelief imaginile a doi delfini şi a unui vultur.
Inscripţia este în latină şi poate fi tradusă astfel:
„Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, excavând roci din munţi şi folosind bârne de lemn a făcut acest pod”.
IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F NERVA TRAIANVS. AVG. GERM PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII PATER PATRIAE COS III MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS SVBLAT(i)S VIA(m).
@drenate. Foto mare: Wikipedia