Personalul medical, vânzătorii de la magazine, farmaciştii, pompierii şi poliţiştii sunt câteva dintre categoriile de populaţie la care vedem mai des viziere de protecţie în această perioadă. Sunt comercializate şi pe internet şi, la fel ca şi măştile, pot fi confecţionate şi acasă. Dar sunt ele cu adevărat eficiente în ceea ce priveşte protecţia faţă de noul coronavirus?
Vizierele de protecţie sunt fabricate din materiale plastice transparente şi se fixează pe cap, acoperind în întregime faţa. La fel ca şi în cazul măştilor, scopul lor este să protejeze de infecţia cu noul coronavirus. Autorităţi precum Institutul Naţional de Cercetare pentru Securitate (INRS) din Franţa avertizează că vizierele din plexiglas nu trebuie în niciun caz să înlocuiască măştile cu filtru de protecţie.
„Vizierele nu sunt echipamente de protecţie respiratorie, ci echipamente de protecţie pentru ochi şi faţă. Ele pot proteja faţă de picăturile de salivă emise de o persoană care tuşeşte aflată în apropiere, dar ele nu protejează faţă de particulele aflate în suspensie. Vizierele nu au eficienţa măştilor de protecţie respiratorie”, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Cercetare pentru Securitate.
Totuşi, cei care poartă viziere trebuie, pentru o protecţie suplimentară, să aibă şi o mască chirurgicală. „În mediul în care se acordă îngrijiri medicale, vizierele nu trebuie utilizate ca singură modalitate de protecţie, ci alături de o barieră respiratorie (mască). Aceste viziere protejează întreaga faţă şi prezintă avantajul că pot fi scoase fără a atinge faţa”, potrivit INRS.
Sunt reutilizabile
Vizierele de protecţie pot fi folosite de mai multe ori. Totuşi, ele trebuie dezinfectate cu grijă după fiecare folosire. În cazul celor care le poartă în mediu expus, dezinfectarea vizierelor este recomandată chiar la fiecare oră. Pentru ştergerea lor se recomandă folosirea unui dezinfectant şi a unui material textil de microfibră, pentru a nu scrijeli plasticul.
Foto: unsplash