Dalida, artista marcată de drame

AA410107 cucina 291 386 300 3437 4561 RGB

Artistă cu origini egiptene, Dalida a fost o vedetă a vremurilor ei. Zâmbetul său ascundea însă răni sufleteşti pe care nimic nu le-a putut alina. Chinuită de dramele personale, Dalida a ales să îşi încheie socotelile cu viaţa la 54 de ani.

Dalida, pe numele său real Yolanda Cristina Gigliotti, s-a născut în 1933 la Cairo, Egipt, în familia unor artişti imigranţi italieni.

La 21 de ani, a devenit Miss Egipt şi a apărut pe coperta revistei Cinémonde. Astfel a fost astfel remarcată de un cineast francez, care i-a convins familia să o lase să meargă la Paris. A început să cânte prin baruri de noapte, iar impresarul său i-a dat numele Dalila, devenit apoi Dalida. La începuturile carierei, a avut norocul să fie remarcată de persoane influente din lumea divertismentului – Bruno Coquatrix, directorul sălii de concerte Olympia, Eddie Barclay, fondatorul casei de discuri cu acelaşi nume, şi Lucien Morisse, patronul grupului media Europe1.

Dalida în 1967. Foto: Wikipedia

La scurt timp, Dalida a devenit o adevărată celebritate în întreaga Europă, fiind numită în Egipt „vocea secolului”. La 27 de ani, a avut un succes imens cu melodia „Les enfants du Piree” (Copiii din Pireu).

A cochetat şi cu cinematografia; în 1962 a apărut în filmul „Necunoscuta din Hong Kong”, alături de Serge Gainsbourg, dar a rămas fidelă muzicii.

Dincolo de succes, dramele

În 1961 s-a căsătorit cu Lucien Morisse şi tot în acelaşi an l-a cunoscut la Cannes pe Jean Sobieski, actor şi pictor, cu care a avut o aventură plină de pasiune.

În 1966 s-a îndrăgostit la prima vedere de Luigi Tenco, un cântăreţ aspirant. Ea l-a convins să participe la Festivalul de la San Remo, unde prestaţia lui nu a fost la înălţimea aşteptărilor. Tenco a decis să îşi pună capăt zilelor. Trupul său a fost descoperit de Dalida în camera de hotel, lucru ce a marcat-o mult. Peste o lună, şi ea a încercat să se sinucidă, dar atunci, dorinţa de a trăi a fost totuşi mai mare.

Mai târziu, Dalida a rămas însărcinată cu un italian de 22 de ani, dar a decis să facă o întrerupere de sarcină, care a lăsat-o infertilă.

În 1970, Lucien Morisse, primul ei soţ, şi-a pus capăt zilelor în apartamentul în care au locuit împreună. Dramele aveau să îi umbrească viaţa artistei. Şi următorul său iubit, Richard Chamfray, s-a sinucis în 1983.

Dalida în 1974. Foto: Wikipedia

Ce a scris pe biletul de adio

Pe 2 mai 1987, la vârsta de 54 de ani, Dalida şi-a pus capăt zilelor după ce a luat o supradoză de sedative. Artista a lăsat un bilet pe care a scris: „Viaţa mi-a devenit insuportabilă, iertaţi-mă!”.

@drenate. Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Nils Olav, cel mai decorat pinguin din lume

Nils Olav este un pinguin regal, care trăieşte la Grădina Zoologică din...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *