Marilyn Monroe spunea despre diamante că sunt „cele mai bune prietene ale fetelor”. Accesoriu preţios, diamantele sunt râvnite de multă lume. Dincolo de asocierea lor cu bogăţia, diamantele au fost, de-a lungul timpului, şi purtătoare a unui şir de probleme – morţi, ghinioane şi durere. Multe dintre diamantele celebre au poveşti interesante, cum este cea a diamantului Hope.
Unul dintre cele mai cunoscute diamante din lume este cel cunoscut sub numele Hope. Se crede că este cel mai frumos diamant din lume. Expus în prezent la Institutul Smithsonian din Washington, acest diamant impresionează nu numai prin nuanţele sale albastre intense şi prin valoare, ci şi prin miturile care îl înconjoară. Condiţiile în care diamantul a fost descoperit sunt necunoscute în totalitate, dar se consideră că a fost extras din mina Kollur din Guntur, India.
Primul proprietar al diamantului a fost Jean-Baptiste Tavernier, un comerciant francez care l-a adus din India în secolul al XVII-lea. Piatra a ajuns la Paris, unde a fost şlefuită. Unul dintre primii proprietari celebri ai bijuteriei a fost regele Franţei Ludovic al XIV-lea. Pe atunci, avea în jur de 112 carate, fiind şlefuit de mai multe ori de-a lungul timpului. Numit de Regele Soare „diamantul albastru al coroanei”, Hope a ajuns apoi în posesia lui Ludovic al XV-lea. În timpul Revoluţiei Franceze, diamantul a fost înstrăinat pentru o perioadă, reapărând în Anglia sub o altă formă şi reşlefuit, având doar 45,54 de carate.
În 1830, îl regăsim în colecţia bancherului Henry Thomas Hope din Londra, cel care i-a dat şi numele sub care îl cunoaştem, iar de la începutul secolului XX, ajunge în America, la diverse persoane înstărite. Se pare că a purtat ghinioane multora dintre cei în proprietatea cărora s-a aflat: unul a murit falit, altul s-a sinucis, iar altul fost asasinat. Chiar şi sultanul turc Abdul-Hamid al II-lea a fost detronat la câteva luni după ce l-a achiziţionat.
Diamantul Hope a fost cumpărat în anul 1911 de Edward McLean, patron de presă, căruia i-a adus numai ghinoane. Cel care l-a donat Institutului Smithsonian, unde poate fi admirat în prezent, este bijutierul Harry Winston.
Foto: Wikipedia
Citeşte şi: De unde provin diamantele lumii. Cele mai importante mine de unde se extrage această piatră preţioasă